Wednesday, October 31, 2007

“Geld niet oplossing van leiderschapscrisis in Afrika”


De Ghanese econoom George Ayittey betwijfelt of de Mo Ibrahim prijs die Mozambiek’s ex-president Jaoquim Chissano vorige week ontving voor ‘bewezen excellent leiderschap', echt zoden aan de dijk zal zetten. Wordt Afrika over tien jaar beter geregeerd? De prijs biedt geen oplossing, maar richt slechts een schijnwerper op een van Afrika’s voornaamste problemen, namelijk leiders die weigeren macht uit handen te geven, zegt hij.

De econoom annex professor aan de American University in Washington, is een bekend schrijver en criticus van zijn eigen continent. In een boek als ‘Africa Betrayed’ (1991) beschrijft hij hoe Afrika’s leiders zelf hun continent en mensen hebben gefaald: “Africa needs an unwavering scrutiny of its elites and leaders. Concealing or making excuses for their shortcomings aggravates the plight of the victims of tyranny.” (p. xix)

Over waarom Chissano ‘de beste van de slechtste’ was.

Hoewel Chissano de prijs juist kreeg omdat hij ondermeer het presidentschap na twee termijnen vrijwillig neerlegde, zou Ayittey hem niet beloond hebben met een prijs van 3,5 miljoen euro:

Chissano vervolgde het falende politieke Marxistische beleid van zijn voorganger Samora Machel - staatseigendom en controle, heropvoedingskampen enzovoort – dat letterlijk Mozambiek’s economie vernietigde. Natuurlijk was er een burgeroorlog gaande en onder de vlag van de Koude Oorlog, kun je de ene partij niet zonder de andere veroordelen. Maar als leider deed Chissano niet erg zijn best om een ‘Afrikaanse oplossing’ te vinden voor het conflict. Hij was eigenwijs en geloofde dat hij een militaire overwinning kon bereiken. Chissano begon pas wat flexibiliteit te tonen nadat zijn voornaamste patroon, de voormalige Sovjet Unie, in elkaar stortte. Als democratie goed is voor Mozambiek, waarom introduceerde hij het niet in de jaren ’80? In mijn opinie was Chissano deels verantwoordelijk voor de vernietiging van Mozambiek’s economie. En je kunt geen beloning geven aan een leider die verantwoordelijkheid draagt voor zoveel destructie en doden. Natuurlijk zegt Chissano, zoals zoveel ex-leiders in Afrika, dat hij veranderd is. En dat dankzij ‘transcedente meditatie’. Maar goed, gezien de korte lijst van nominaties voor deze prijs, was hij zeker de winnaar."

Over waarom Afrika’s leiders de macht niet uit handen zullen geven.

De Ghanese econoom en schrijver denkt dat een geldprijs Afrika’s leiders niet direct zal inspireren tot goed leiderschap. In tegendeel: Velen van hen zullen een prijs van vijf miljoen dollar als een belediging ervaren van hun reeds vergaarde fortuin. En dan is er nog de waslijst van misdaden, en hun angst dat die aan het licht zullen komen als ze de macht eenmaal uit handen geven:

“Robert Mugabe in Zimbabwe bijvoorbeeld, heeft meer dan 100 miljoen dollar weggestopt bij banken in Maleisië. Een aanbod van een paar miljoen om af te treden, brengt hem echt niet in beweging. Zelfs niet met een bulldozer.

“Volgens een rapport van de Afrikaanse Unie (AU) uit 2004 verliest Afrika jaarlijks een bedrag van 148 miljard door corrupte praktijken. Dit is ongeveer 25 procent van het Bruto Nationaal Product van het continent. En Nigeria’s voormalig president Olusegun Obasanjo wist eerder te melden dat corrupte Afrikaanse leiders minstens 140 miljard dollars van hun mensen hebben gestolen in de periode na de onafhankelijkheid.

"Dus of zo'n prijs Afrika’s leiders zal verleiden om af te treden, daar kun je alleen maar naar raden. Sommige van deze leiders zullen nooit uit zichzelf plaatsmaken, hoe groot de prijs ook is, want ze weten dat ze misdaden hebben began. Hun handen druipen van het bloed en hun zakken zijn gevuld met wat ze hebben buitgemaakt. Ze zijn bang dat, als ze eenmaal aftreden, al hun gruwelijke misdaden aan het licht zullen komen en ze ervoor terecht zullen moeten staan. Dus om zichzelf te beschermen, klampen ze zich vast aan de macht. Kijk bijvoorbeeld naar Frederick Chiluba, ex-president van Zambia. Ik weet zeker dat hij spijt als haren op zijn hoofd heeft dat hij de macht heeft losgelaten."

Over wat Afrika meer nodig heeft dan geld.

Ayittey kent Mo Ibrahim’s beweegredenen niet (“Misschien geeft het hem persoonlijk vervulling te weten dat hij de grootste prijs in de wereld heeft gecreëerd”), maar de prijs ter grootte van drie keer de Nobelprijs levert geen oplossing voor het werkelijke probleem. Slecht leiderschap is volgens hem namelijk het product van gebrekkige systemen en instituten:

“Als je een politiek systeem creëert waarbinnen alle macht in de handen van een persoon is dan maakt het niet uit waar je bent, het systeem zal tirannie in de hand werken. En je kunt de dictator met vijf miljoen dollar proberen te verleiden af te treden, maar het is geen garantie dat de volgende leider geen tiran zal zijn. Dat hebben ervaringen in Afrika meer dan eens bewezen. Zoals de Afrikanen zeggen: “We worstelen om de ene kakkerlak uit de macht te zetten, en de rat komt en doet precies hetzelfde".

“Wat Afrika zou redden en het continent verzekert van beter leiderschap, is niet de bereidheid van Afrika’s leiders om vrijwillig af te treden. Het is het hebben van instituten als een onafhankelijke centrale bank, een onafhankelijke rechtspraak, een vrije en onafhankelijke media, een onafhankelijke verkiezingscommissie, een efficiënte en professionele service aan burgers en een veiligheidsdienst en leger die neutraal en professioneel zijn.

“Recente gebeurtenissen in de Oekraïne (November 2004), Ghana (December 2004), Zimbabwe (Maart 2005), Libanon (April) en Togo (April) laten zonder uitzondering het enorme cultuuroverschrijdende belang van deze instituten zien. Terwijl frauduleuze verkiezingen in de Oekraïne en Togo werden beantwoord met straatprotesten en gewelddadige confrontaties, waren de verkiezingen in Ghana open en eerlijk, en de meest vreedzame in haar geschiedenis. En je mag je afvragen waarin het verschil zit.

“President Bush kan dus niet democratie proberen te verspreiden zonder te helpen met het leggen van de fundamentele instituten waarop democratie is gebouwd. Dat kun je namelijk niet alleen overlaten aan de leiders of de regerende elite omdat het botst met hun eigen belangen. Het is daarom ook zinloos om buitenlandse hulp die is bedoeld voor democratische ontwikkelingen te geven aan de regerende elite.

En zo is het ook onvoldoende voor meneer Mo Ibrahim om een prijs van 5 miljoen dollar uit te reiken en niet te helpen werken aan een systeem dat automatisch voor vervanging van een leider zal zorgen als zijn termijn erop zit.”

[Op de foto: George Ayittey (m) met Jaoquim Chissano (r)]

Tuesday, October 23, 2007

Miljoenen voor 'excellent leiderschap' in Afrika


Jaoquim Chissano, ex-president van Mozambiek, is miljonair. Dat was hij waarschijnlijk al, maar op zijn 68e verjaardag kreeg hij nog eens 5 miljoen dollar cadeau, met de toezegging van een jaarlijkse toelage van 200.000 dollar en nog eens 200.000 dollar die hij aan goede doelen mag gaan geven. Wow! Ik kan me bij dergelijke bedragen niets voorstellen, maar erbij vergeleken is de Nobelprijs (1,5 miljoen) een uitverkoop-prijsje. En dat allemaal voor ‘bewezen excellent leiderschap’. Kan het dan toch in Afrika?

Mo Ibrahim, de initiatiefnemer, denkt van wel. De Sudanese zakenman die zeer succesvol werd dankzij de mobiele telefonie, meent dat een financiële beloning dergelijke leiders uit de as van trots, egocentrisme en machtswellust zal laten verrijzen. Of nog beter: Dat met een dergelijke prijs in het vooruitzicht jonge opkomende leiders ervoor zullen kiezen het rechte pad te bewandelen en zichzelf niet nu al te gaan verrijken.

Een utopie, volgens mij. Goed leiderschap heeft met karakter te maken, en niet met het aantal cijfers op je bankafschrift. Hoewel ik het wel met Ibrahim eens ben dat de enige weg vooruit voor Afrika 'good governance' is. Als er op het niveau van de leiders niets verandert, zal het continent nooit loskomen van het infuus van buitenlandse hulp.

Enfin, om de beste ex-leider te kunnen kiezen bestudeerde een comité onder leiding van het ex-hoofd van de Verenigde Naties, Kofi Annan, een jaarlang de casussen van zo’n 13 Afrikaanse prominenten. Criteria was dat ze in de afgelopen drie jaar het presidentschap hadden neergelegd. Een lastig karwei moet dat zijn geweest. Want niet alleen is de definitie voor ‘neerleggen’ een moeilijke in Afrika waar leiders de neiging hebben te blijven zitten totdat ze gewoonweg gewipt worden, ook is het nog maar de vraag hoe hij (of zij) ooit de troon heeft beklommen. Want er bestaat namelijk zoiets als een arsenaal aan ondemocratische middelen om daar te komen.

Maar uiteindelijk was het Chissano die de eer te beurt viel. Hij wordt alom gezien en gerespecteerd als de man onder wiens leiding er een einde kwam aan de burgeroorlog in Mozambiek. En dat niet alleen, ook buiten de landsgrenzen heeft hij zijn kwaliteiten laten zien, onder meer als voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) en als VN-missionaris die moet helpen een einde te maken aan de tirannie van de LRA, een rebellengroep, in Noord-Oeganda.

In Dondo, centraal Mozambiek, werd het bericht positief ontvangen. De Mozambikanen dragen Chissano op handen, aldus Gil (32). Wel hoopt hij dat zijn ex-president het geld zal gebruiken om te investeren in de verdere ontwikkeling van het land. “Want”, zo zegt hij “mensen zijn gefrustreerd omdat ze na al die jaren van vrede nog steeds geen verbetering in hun situatie zien. Ze willen scholen, ziekenhuizen...”

Dezelfde Mo Ibrahim liet eerder dit jaar een onderzoek doen naar hoe goed Afrikaanse landen geregeerd worden. Met een 23e plaats eindigde Mozambiek halverwege de ladder. Er is dus werk aan de winkel en het is te hopen dat Chissano zijn pensioen nog even uitstelt.

En terwijl hij de miljoenen uitdeelt, kan hij misschien ook wat kwaliteitstijd met zijn oudste zoon doorbrengen. De afgelopen jaren is zijn naam namelijk herhaaldelijk te horen geweest in verband met corruptie en moord-schandalen. Het zou fantastisch zijn als de principes van goed leiderschap van vader op zoon worden over gedragen, zodat er geen waanzinnige bedragen meer nodig zijn om goed leiderschap te belonen.



Friday, October 12, 2007

Landverdeling: Zuid-Afrika gaat Zimbabwe niet achterna


Land is er genoeg in Zuid-Afrika. Maar de verdeling ervan is nog steeds een heel gevoelig onderwerp. ,,Aan alle kanten groeit de frustratie.''

Jaap de Villiers, de 76-jarige eigenaar van 'Uitval' in het noorden van Kwazulu Natal (Zuid-Afrika), kreeg twee weken om zijn boerderij te verlaten. Een groep mensen, afkomstig van het omringende land, protesteerde bij de ingang naar zijn boerderij en eiste 'teruggave' van zijn boerderij en land. Na snelle tussenkomst van landbouworganisaties en overheid, heeft de veehouder nu besloten zijn boerderij te verkopen.Volgende maand beginnen de onderhandelingen.

De herverdeling van land ligt uiterst gevoelig in Zuid-Afrika, blijkt uit de gesprekken. ,,Land is een heel moeilijk onderwerp'', zegt Petrus van Rooyen, werkzaam voor een van Zuid-Afrika's grootste zaadhandels, maar die nadrukkelijk op persoonlijke titel spreekt.

Sandy LaMarque van de lokale afdeling in KwaZulu Natal van AgriSA - een organisatie die de belangen behartigt van zo'n 70.000 Zuid-Afrikaanse boeren - maakt zich zorgen. Voorzichtig merkt ze op dat er een groeiende trend is van ,,onhoudbare situaties'' zoals bij de poorten van De Villiers' boerderij. ,,De frustratie groeit'', zegt ze. ,,Zowel de boeren als de lokale bevolking zijn gefrustreerd door het vreselijk langzame proces van landherverdeling. Wat doe je als je tien jaar geleden een claim hebt ingediend en je hebt nog steeds niets teruggehoord van het departement? En als je als boer negen jaar geleden al een overeenkomst met mensen hebt gesloten, maar je nog steeds zit te wachten op de afhandeling door het departement? Het is gewoonweg niet acceptabel.''

Lees verder: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=101531

Thursday, October 11, 2007

Studenten Zimbabwe opgepakt

In de meest recente gewelddadige actie heeft de Zimbabwaanse politie gistermorgen protesterende studenten opgepakt. Tenminste twee van hen zouden zich het politiebureau in Bulawayo bevinden en geslagen zijn. De politie is nog op zoek naar een aantal anderen, waaronder de vice-voorzitter van de christelijke studentenbeweging SCMZ, Langalihle Manyani.

Tot gistermorgen was nog onduidelijk wat de studenten precies ten laste wordt gelegd. Volgens Student Solidarity Trust, een studentenorganisatie in Zimbabwe, had een advocaat de twee gearresteerde studenten nog niet mogen spreken.

De politie begon haar actie woensdagmorgen tijdens een protestbijeenkomst op de Technische Universiteit (NUST) in Harare waar studenten aandacht vroegen voor de snel groeiende accommodatiecrisis op de campus. Als gevolg hiervan kampen ze met ruimtegebrek, hoge woonlasten en transportproblemen.

Grote zorg

Eerder deze week legden de studenten echter al hun vinger bij de werkelijke reden van hun problemen, namelijk de politieke crisis in hun land. In een open brief gericht aan president Mugabe uitten ze hun grote zorg over acties gericht tegen studenten- en mensenrechtenactivisten. “Duizenden studenten worden van de campus gestuurd, gearresteerd, gevangen, gemarteld of gedood vanwege hun vraag naar beter onderwijs. Uw regering overtreft het fascistische regime van Smith in het schenden van de mensenrechten. Het schokt ons des te meer omdat uw regering aantrad met de belofte de mensen te bevrijden”, aldus de briefschrijvers.

Ondertussen heeft de oppositiepartij in Zimbabwe, de MDC, gezegd dat de onderhandelingen met de regeringspartij over onder meer open en eerlijke verkiezingen in maart volgend jaar, op niets uit zullen lopen als het geweld niet stopt. Volgens berichten is het geweld niet langer beperkt tot oppositieleden, maar lopen nu ook willekeurige burgers kans slachtoffer te worden.

(ND, 11 oktober 2007. Zie: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=101458 )

Sunday, October 7, 2007

Apartheid in kerk: niet goed te praten, wel te begrijpen


De Nederduitsch Hervormde Kerk (NHK) wil weer graag lid worden van de World Alliance of Reformed Churches (WARC). Volgens Allan Boesak, politicus en anti-apartheidsactivist sprekend namens de WARC, kan dat, mits er nog wel even aan een laatste voorwaarde wordt voldaan: Die "ondubbelsinnige sinode-uitspraak dat apartheid 'n sonde is en die teologiese regverdiging daarvan 'n dwaling".

De kerk werd eerder uit de alliantie gezet vanwege haar apartheidstandpunt. Het is moeilijk te bevatten hoe een christelijke bijbelse visie een geloof kan voortbrengen en voeden, dat gebaseerd is op de overtuiging dat het blanke menselijke ras boven het zwarte verheven zou zijn.

Ik lees deze dagen het boek ‘The Passing Summer’, geschreven door Michael Cassidy. Deze Zuidafrikaan, oprichter van de evangelische organisatie African Enterprise, helpt me op een eerlijke manier om dit land te gaan begrijpen. Interessant is bijvoorbeeld hoe hij het ontstaan van het rassendenken in de Nederduits Gereformeerde Kerk (zusterkerk van de NHK) beschrijft. Behalve geworteld in een politieke beweging (zoals het ontstaan van de Broederbond), kwam de theologische ‘verantwoording’ onder meer uit Nederland!

Een aantal Zuidafrikaanse theologen kwam namelijk tijdens hun studie in ons land in aanraking met het gedachtegoed van Abram Kuyper. Maar Kuyper’s ideeën raakten op een wel heel wonderlijke manier aan de ervaringen en de verlangens van de Afrikaners. Waar Kuyper benadrukte dat ieder domein in de samenleving zijn eigen verantwoordelijkheden voor God heeft, en God de schepper is van volkeren, zagen de Afrikaners er vooral een theologische onderbouwing in van hun verlangen naar ‘eigen volk en eigen land’.

Kracht in isolatie

Sleutelpassages uit de Bijbel waren voor hen Genesis 11, Deuteronomium 32:8 en Handelingen 17:26. Cassidy: “Al deze gedeeltes benaddrukken hoe God volkeren hun eigen plek onder de zon heeft gegeven. Het impliceert dat ze gescheiden moeten blijven. Als er geen rassenscheiding is, vindt er een mix van rassen plaats en worden God's wil en plan ontkend. Meer nog: politiek gezien zal alles verloren zijn. Israël was hierin het klassieke voorbeeld. Nationaal pluralisme, gebaseerd op ‘pluriformiteit en niet uniformiteit’, in de schepping, is de goddelijke wil.” (blz. 119)

De Afrikaners spiegelden zich aan het volk Israël, volk van het verbond, en het beloofde land. In heilige isolatie zou hun kracht liggen. Een gedachtengang die we overigens ook in bepaalde segmenten van de Nederlandse samenleving zien.

Het is al met al een niet zo verwonderlijke gedachtengang als je nagaat dat de Afrikaners er bijna bijna twee eeuwen van strijd tegen de Zulu’s en de Britten op hadden zitten. En vooral tijdens de laastste oorlog tegen de Britten (1899-1902) enorme verliezen hadden geleden.

Apartheid en de verkondiging ervan vanaf de kansel is niet goed te praten. Het is een hele zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kerk. Maar inzicht in ontstaan ervan, levert op een bepaalde manier een vorm van begrip op die helpt om tot verzoening te komen.

Zie ook: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=101354

Wednesday, October 3, 2007

Politieke rel Zuid-Afrika over Selebi


Het Zuidafrikaanse Openbaar Ministerie heeft een onderzoek lopen naar vermeende contacten met het criminele circuit van het hoofd van de Zuidafrikaanse politie, Jackie Selebi. Interessant detail is dat Selebi ook het hoofd is van Interpol, de internationale politiemacht. Zuidafrikaanse politici vrezen voor gevolgen voor het internationale gezicht van Zuid-Afrika. Maar vooralsnog zorgt de zaak vooral voor interne beroering.

Het bericht komt na ruim een week van speculaties naar het waarom van de schorsing van het hoofd van OM, Vusi Pikoli, door president Thabo Mbeki vorige week zondag. Een van de geruchten die de ronde doet, is dat Mbeki zijn ‘vriend’ Selebi de hand boven het hoofd zou willen houden, omdat hij zijn steun waarschijnlijk meer dan nodig heeft in de race om het presidentschap van zijn partij, het ANC.

Verontrustend

Als reden voor de schorsing noemde Mbeki de verstoorde arbeidsrelatie tussen Pikoli en de minister van Justitie, Brigitte Mbandla. Maar terwijl de president in New York de VN-vergadering toesprak, kwam in Zuid-Afrika de geruchtenmolen pas goed op gang. Het bericht dat Pikoli een arrestatiebevel voor Selebi uitgevaardigd zou hebben, was de druppel. Politieke partijen vroegen om tekst en uitleg. Voorzitter van de Democratic Alliance, Helen Zille, noemde een mogelijk verband tussen Pikoli’s schorsing en het arrestatiebevel “verontrustend voor de democratie. Het impliceert dat Mbeki opnieuw ingrijpt om directe vrienden te beschermen en daarvoor zelfs inbreekt in het werk van overheidsorganen.”

Dat Selebi contacten zou onderhouden met het criminele circuit, is overigens niet nieuw. Vorig jaar al rezen er vragen rond zijn integriteit in verband met een moord op een zakenman. Selebi ontkent echter iets met de zaak te maken te hebben.

Heksenjacht

Onder politieke analisten en de oppositie heerst het vermoeden dat Pikoli het volgende slachtoffer is in de heksenjacht die lijkt te zijn losgebarsten in de opvolgings-saga binnen het ANC. Tijdens een congres in december zal de partij een nieuwe president kiezen. En met een overgrote meerderheid in het parlement, is het meer dan waarschijnlijk dat het nieuwe ANC-hoofd ook de volgende president van het land wordt.

Vooralsnog gaat de strijd tussen Thabo Mbeki, die overigens zijn twee termijnen als staatspresident heeft gediend, en Jacob Zuma. Zuma wordt op handen gedragen door een groot deel van de ANC-achterban onder wie COSATU, de grootste vakbond, de ANC-jongerenafdeling en de veteranen. Zij zien in Zuma ‘een man van het volk’ die hun belangen op het oog heeft. Dit in tegenstelling tot Mbeki, de intellectueel.

Dubieuze bekendheid

Een groot deel van de Zuidafrikaanse bevolking vreest echter de dag dat Zuma als de nieuwe president aantreedt. De oud-apartheidstrijder geniet een dubieuze bekendheid in verband met vermeende fraude, een seksschandaal en zijn onorthodoxe opvattingen rond aids-preventie.

Wat zijn zaak zeker geen goed zal doen, is als het openbaar ministerie toch een onderzoek in gang zet naar zijn contacten met Schabir Shaik. Shaik, een Zuidafrikaanse zakenman, heeft gisteren ook zijn laatste hoger beroep verloren en moet een celstraf van 15 jaar uitzitten voor bewezen fraude.

Zie ook: http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=100981